#1 Ga goed voorbereid huizen bezichtigen

Niets is zo persoonlijk als de wensen en eisen die je stelt aan je eigen huis. Maak daarom een lijstje met je woonwensen en je eisen. Zet ze in volgorde van belangrijkheid. Houd er rekening mee dat je niet al je woonwensen kunt laten vervullen. Een goed gevoel, je echt thuis voelen, is erg belangrijk. Weet daarom wat voor jou van levensbelang is en wat niet. Bekijk ook altijd meerdere huizen zodat je kunt vergelijken.

#2 Een ‘goed gevoel’ combineren met een rationele beslissing.

Een huis kopen is een leuke en spannende gebeurtenis. Bij de huidige drukke markt kan de druk toenemen om snel een beslissing en een bod uit te brengen. Maar er komt meer kijken bij het kopen van een huis dan je in eerste instantie denkt. Hoe zit het met eventuele verborgen gebreken? Bestemmingsplannen? Juridische zaken? En dat gebouw dat ernaast staat, ga je daar last van krijgen?

Uiteraard moet een huis ‘goed voelen’. Vaak is het kopen van een huis een gevoelskwestie. Combineer je gevoel alleen met een rationele afweging. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

#3 Koop een huis binnen je financiële mogelijkheden.

Een huis koop je niet zomaar. Een aankoop leidt tot langdurig financiële verplichtingen die het woongenot niet in de weg mogen staan. Je wilt ook leuke dingen blijven doen. Ruimte hebben voor gezinsuitbreiding of op termijn comfortabel met pensioen gaan. Voorkom teleurstellingen achteraf en een onnodig zware hypotheeklast, met een woning binnen je budget.

Lees ook het artikel: Met welke kosten krijg je te maken als je een huis koopt?

#4 Kijk zelf goed rond, laat je niet te veel leiden door de verkoopmakelaar.

Kijk tijdens de bezichtiging goed rond. Neem een checklist mee met je eigen woonwensen en eisen. Laat je niet te veel rondleiden door de verkoopmakelaar. Zorg dat je alles goed gezien hebt. Vraag of je foto’s mag maken, zodat je later nog eens rustig kan terugkijken.

#5 Bezichtiging bij daglicht

Of een huis bij je past kan je het beste beoordelen bij daglicht. Sfeerverlichting is erg persoonlijk en kan je zelf naar wens aanbrengen. Met daglicht kan je beter de staat van het huis beoordelen en word je minder afgeleid door de stoffige schemerlamp van de huidige huiseigenaren.

#6 Check en vraag naar het onderhoud van het huis

Ook al koop je niet dagelijks een eigen huis, er zijn een aantal zaken die je tijdens de bezichtiging moet checken. Denk bijvoorbeeld aan het schilderwerk en de staat van de CV-ketel.

Vragen over het onderhoud van de woning

  • Hoe is de staat van de kozijnen en het schilderwerk?
  • Is er achterstallig onderhoud?
  • Hoe staat het met tocht en of vocht in de zolder en kruipruimte?
  • Hoe oud is de cv-ketel? Of hoe oud is de warmtepomp?
  • Wat is de staat van de apparaten (keukenapparatuur, cv-ketel)?

#7 Neem een aankoopmakelaar mee die handelt in jouw belang

Heb je de woning waarin je jezelf ziet wonen gespot? Ga deze dan samen met een aankoopmakelaar bezoeken. Echt een huis voor jou zorgt dat alle belangrijke informatie boven water komt. De aankoopmakelaar speurt naar eventuele gebreken in of aan het huis, beoordeelt of de vraagprijs reeël is en kijkt of het huis verder voldoet aan al je wensen.

Wil je meer weten over de staat van de woning? Neem de aankoopmakelaar van Echt een huis voor jou mee, die weet precies waar ze op moet letten.

#8 Vergeet de omgeving niet

Bekijk voor of na de bezichtiging de omgeving van het huis. Zijn alle voorzieningen die jij belangrijk vindt aanwezig? Is er bijvoorbeeld parkeergelegenheid?

Gerelateerde artikelen 

Misschien kan ik je met deze artikelen ook helpen: