Het kopen van een huis is voor de meeste mensen een grote stap en vaak vol verwachtingen. Maar stel je voor: kort na de sleuteloverdracht ontdek je een verborgen gebrek – een lekkage, rotte vloerbalken, of erger nog, een verzakking. Dit soort verrassingen kan flink in de papieren lopen. Wat zijn verborgen gebreken precies, wie is er aansprakelijk, en wat kun je doen als je ermee te maken krijgt? Hieronder duiken we in deze materie met praktische voorbeelden en een voorbeeld van een rechtszaak die veel duidelijk maakt over jouw rechten.
Wat zijn verborgen gebreken?
Een verborgen gebrek is een probleem aan de woning dat tijdens de aankoop niet opgemerkt werd, maar dat wel groot genoeg is om jouw woongenot te verstoren. Het gaat vaak om mankementen die pas na een tijdje zichtbaar worden, zoals een lekkend dak, schimmelvorming, of houtrot. Deze gebreken kunnen zowel de veiligheid van de woning als jouw investering bedreigen en leiden regelmatig tot conflicten tussen kopers en verkopers.
Kort en krachtig: De onderzoeksplicht
Al eerder schreven we in een ander blog dat je als koper verantwoordelijk bent voor het uitvoeren van een goed onderzoek naar de staat van de woning. Dit betekent dat je de woning goed moet bekijken en – waar nodig – een bouwkundig onderzoek moet laten doen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Let wel: de verkoper moet eventuele bekende gebreken melden. Dat is zijn mededelingsplicht, en die verplichting geldt altijd, zelfs als jij bepaalde gebreken zelf over het hoofd hebt gezien.
Typische verborgen gebreken die kopers vaak over het hoofd zien
Verborgen gebreken kunnen veel vormen aannemen, en de schade en kosten kunnen flink uiteenlopen. Hieronder enkele veelvoorkomende voorbeelden waarmee kopers helaas vaak worden geconfronteerd:
Daklekkages
Misschien zag het dak er tijdens de bezichtiging in de zomer goed uit. Maar bij de eerste flinke regenbui blijkt het dak op meerdere plekken te lekken, wat al snel tot vocht- en schimmelproblemen kan leiden. Wanneer je de plafondplaten verwijdert en een nieuw of groter dakraam wil plaatsen kan opeens een verpulverd dakvlak tevoorschijn komen, waardoor er naast de kosten van een raam ook extra kosten moeten worden gemaakt om nieuwe dakplaten aan te brenge.
Rotte vloerbalken, houtworm of boktor in de kap
In de kruipruimte van de woning kunnen de vloerbalken soms ernstig aangetast zijn door houtrot, zwam of betonrot. Dit is meestal niet direct zichtbaar, maar kan leiden tot verzakkingen of zelfs gevaarlijke situaties waarbij je door de vloer zou kunnen zakken. Ook zijn er al meerdere keren op zolders ontdekkingen gedaan van houtworm of boktor in de kapconstructie, waardoor er de kapconstructie niet meer de stijfheid bezit en er soms instortingsgevaar aan de orde is.
Scheuren en verzakkingen
Soms hebben huizen funderingsproblemen en komen de gebreken pas later aan het licht. Dit kan zich uiten in scheuren in de muren of vloeren die langzaam beginnen te verzakken. Zo was er een rechtszaak, waar de nieuwe eigenaar kort na aankoop ontdekte dat een deel van de buitenmuur instabiel was door verborgen scheuren. De muur dreigde in te storten, wat de veiligheid van de bewoners ernstig in gevaar bracht
Loodgieterswerk en lekkende leidingen
Oude leidingen kunnen onverwacht gaan lekken, wat vooral in vloeren en muren grote schade kan veroorzaken. Soms zijn deze lekkages jarenlang verdoezeld, waardoor de koper pas later merkt dat hij een waterprobleem heeft.
Verouderde elektrische installaties
Een probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien, is verouderde bedrading die niet voldoet aan de huidige veiligheidsnormen. Dit kan niet alleen leiden tot kortsluiting, maar vormt ook een brandgevaar.
Vochtproblemen en schimmel
Vooral bij slecht geïsoleerde of niet goed geventileerde woningen kan vocht zich ophopen, met als gevolg schimmel. Dit kan niet alleen schadelijk zijn voor de woning, maar ook voor de gezondheid van de bewoners.
Voorbeelden van uitspraken van rechters
Een rechtszaak die zich bij de Rechtbank in Den Haag afspeelde, laat goed zien hoe het mis kan gaan met verborgen gebreken. In deze zaak had de verkoper nagelaten om een ernstig gebrek in de fundering te melden aan de koper. Verkoper was nl. door onderzoek en rapportages op de hoogte dat de fundering kwetsbaar was doordat o.a. de grondwaterstand was gewijzigd. Ook sloten deuren niet meer goed en waren kleine verzakkingsverschijnsel zoals scheuren ontstaan. Kort na de aankoop ontdekte de koper dat de fundering zodanig verzwakt was dat het huis begon te verzakken. Dit probleem was vooraf niet zichtbaar geweest en tijdens de bezichtigingen viel niets op, maar het gebrek was wel bekend bij de verkoper. De Rechtbank Den Haag oordeelde dat de verkoper zijn mededelingsplicht had geschonden door dit gebrek niet te vermelden. Door de uitspraak kon de koper de verkoper aansprakelijk stellen voor de funderingsherstelkosten – een financiële opsteker voor de koper, die anders met een dure reparatie had gezeten.
Een ander voorbeeld is een uitspraak waar een monumentale villa werd verkocht. Toen de bomen rondom de villa begonnen te bezwijken en koper nader onderzoek ging doen naar de oorzaak hiervan bleek dat eerder onjuist uitgevoerde grondwerkzaamheden in de tuin de problemen veroorzaakten. Verkoper werd door de rechter aansprakelijk bevonden voor de schade omdat de koper had mogen verwachten dat de bomen gezond waren en bij de villa hoorden zoals gezien tijdens de koop. Ze waren bovendien essentieel voor de waarde van de villa. Als de verkoper wist dat de bomen ziek waren en dit niet heeft gemeld, kan dit een schending zijn van wat de koper redelijkerwijs van de koop mocht verwachten.
Verzekeren tegen verborgen gebreken: Wat zijn de opties?
Kopers kunnen zich tot op zekere hoogte verzekeren tegen verborgen gebreken. Verschillende opstalverzekeringen bieden een aanvullende dekking waarmee onverwachte herstelkosten gedekt kunnen worden, bijvoorbeeld voor funderingsproblemen of lekkages. Ook bieden sommige bouwkundige keuringsbedrijven een garantie voor gebreken die zij zelf tijdens de keuring over het hoofd hebben gezien. Tot slot is er de bouwtechnische verzekering die, onder strikte voorwaarden, ernstige bouwgebreken dekt. Let wel: vaak zijn gebreken die op te merken waren tijdens een inspectie uitgesloten.
Conclusie
Verborgen gebreken kunnen een flinke domper zijn op de blijdschap van een nieuwe woning. Hoewel jij als koper een onderzoeksplicht hebt, kan een verkoper niet zomaar alles verzwijgen. Uitspraken van de rechtbank onderstrepen dat de verkoper verplicht is bekende gebreken te melden, vooral als deze het normaal gebruik van de woning belemmeren. Zorg dat je goed voorbereid bent. Schakel in elk geval een aankoopmakelaar in en zonodig een bouwkundig inspecteur om zoveel mogelijk duidelijkheid te krijgen van de onderhoudsstaat. Zo voorkom je dat jouw droomhuis een onverwachte kostenpost wordt.